Wat is pseudomyxoma peritonei?

 

Pseudomyxoma peritonei, of kortweg PMP, is een zeldzame ziekte, veroorzaakt door een ophoping van slijm aan de binnenkant van de blindedarm. Dit slijm wordt geproduceerd door cellen in het darmslijmvlies. Dit is heel normaal. Bij deze ziekte is de slijmproductie echter ontregeld. Hierdoor wordt er veel te veel slijm gevormd. Ook het aantal cellen dat slijm produceert neemt toe, hetzij in iets mindere mate. Deze ongeremde celgroei maakt dat pseudomyxoma peritonei een vorm van kanker is, die zowel goedaardig als kwaadaardig kan zijn.

 

De blindedarm is een klein orgaan met een doorsnede van zo'n halve centimeter tot een centimeter. Overproductie van slijm kan dan al snel tot problemen leiden, niet alleen in de blindedarm zelf, maar ook in de dunne darm. Het slijm kan immers niet weg. De blindedarm blaast zichzelf langzaam op en zal op een geven moment barsten.

Als dit gebeurt, komt het slijm in de vrije buikholte terecht. Ook de cellen die het slijm produceren komen zo in de vrije buikholte, waar ze zich nestelen op het buikvlies. Uit het buikvlies halen ze hun voeding om opnieuw te groeien, te delen en slijm te produceren. Hiermee is de volledige ziekte pseudomyxoma peritonei ontstaan.

 

Omdat de ziekte zo zeldzaam is – bij slechts een op de miljoen mensen per jaar ontstaat pseudomyxoma peritonei – wordt de ziekte vaak laat herkend. Dit komt doordat de verschillende kenmerken van de ziekte nogal eens aan andere oorzaken worden toegeschreven. Als de ziekte echter op tijd wordt herkend, zijn er goede behandelmogelijkheden. De beste hiervan is de huidige HIPEC-behandeling, een zeer intensieve en complexe operatie met op de lange termijn een redelijk goed vooruitzicht.

 

vul een zoekterm in en druk op enter om de gehele website te doorzoeken.

Heeft u vragen over pmp?

Ga dan naar de pagina 'Veel Gestelde Vragen',

of stel uw vraag direct via het contactformulier.