Behandeling vroeger en nu

Waar het om gaat bij de behandeling van pseudomyxoma peritonei is het verwijderen van niet alleen het slijm, zoals vroeger vooral gebeurde, maar ook de cellen die het slijm produceren, zoals gebeurt bij de huidige HIPEC-behandeling.

Vroeger: seriële debulk

Vroeger werd er een zogeheten seriële debulk uitgevoerd. Bij deze behandeling werd met name het slijm verwijderd. Vaak had dit tot gevolg dat er binnen een aantal jaar opnieuw veel slijm in de buik aanwezig was en dat de behandeling dus opnieuw moest worden uitgevoerd. Vaak kwam het voor dat bij die tweede operatie de darm vanwege darmbeschadigingen moest worden verwijderd.

Bovendien was deze tweede operatie ook minder effectief dan de eerste en moest de patiënt na korte tijd weer worden behandeld. Het moge duidelijk zijn dat het bij een derde en een vierde en een vijfde operatie steeds lastiger was om het slijm te verwijderen en dat er ook steeds minder functionerende darm achterbleef.

 

Tegenwoordig: HIPEC

Tegenwoordig is er een veel effectievere, maar ook complexere en intensere behandeling, waarbij herhaalingrepen veel minder vaak nodig zijn en de overleving van de ziekte veel beter is. Deze behandeling heet voluit cytoreductie plus hypertherme intraperitoneale chemotherapie. Of kortweg: HIPEC.

Bij een HIPEC-behandeling wordt naast het slijm ook het buikvlies, waar de cellen opzitten die het slijm produceren, verwijderd. Daarna, maar wel tijdens de operatie, wordt de buik gespoeld met chemotherapie, zodat ook rondzwemmende slijmvormende cellen onschadelijk worden gemaakt. Het spoelen van de buik met chemotherapie maakt het mogelijk om de concentratie van de chemotherapie in de buik heel hoog te maken, terwijl de rest van het lichaam hier weinig last van heeft. Door de chemotherapie ook nog te verwarmen wordt de werking nog sterker. De hele operatie kan wel een dag in beslag nemen.

Alleen in gespecialiseerde centra

Omdat deze behandeling zo complex is, kan hij alleen worden uitgevoerd in gespecialiseerde centra. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam is daar het bekendste van. Hier wordt de behandeling al sinds 1995 uitgevoerd.

In 2005 begonnen ook enkele andere centra aan de behandeling. Dit zijn het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Universitair Medisch Centrum Groningen en sinds kort ook het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

vul een zoekterm in en druk op enter om de gehele website te doorzoeken.

Heeft u vragen over pmp?

Ga dan naar de pagina 'Veel Gestelde Vragen',

of stel uw vraag direct via het contactformulier.