Prognose en overleving

 

De HIPEC-behandeling laat een gemiddelde overleving zien van meer dan tien jaar. Afhankelijk van het subtype pseudomyxoma peritonei ligt de vijfjaarsoverleving op 70% of hoger. Deze prognose is een veel beter resultaat dan werd behaald met een seriële debulk. Ook is het aantal herhaalingrepen met de HIPEC veel lager.

 

Herstel en conditie

Omdat deze behandeling complex is, is hij ook zwaar voor patiënten. Zij hebben een lange periode nodig om van de ingreep te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten drie maanden na de ingreep weer op dezelfde conditie zijn als vlak voor de ingreep. Dit houdt ook in dat, als de conditie beperkt was door de ziekte, er een langere periode van herstel nodig is om weer op de conditie te komen van voor de ziekte.

 

Kwaliteit van leven

Buiten de overleving is de kwaliteit van leven belangrijk. De kwaliteit van leven (het algemeen welbevinden) wordt op langere termijn met name bepaald door het wel of niet terugkomen van de ziekte en niet zozeer door de effecten van de behandeling. Dit houdt ook in dat er door de HIPEC-behandeling een winst van kwaliteit van leven te verwachten is ten opzichte van de seriële debulk van vroeger.

 

Complicaties

Deze goede resultaten hebben echter ook een keerzijde. Doordat de behandeling veel intenser is dan de seriële debulk, is de kans op complicaties groter. De belangrijkste complicaties zijn ontstekingen en infecties. Deze complicaties worden voor een deel veroorzaakt door darmlekkages. Darmlekkages komen bij de HIPEC vaker dan bij een gewone operatie. Dit komt doordat de chemotherapie zowel de genezingstendens van weefsel als ook de afweer onderdrukt.

Hier komt nog bij dat bij de HIPEC-operatie ook het vetschort wordt verwijderd, omdat daar vaak veel slijmvormende cellen op zitten. Het vetschort ruimt cellen in de buik op en helpt bij het genezen van ontstekingen.

Bij dit relatief hoge aantal complicaties moet wel in het oog worden gehouden dat het meestal gaat om slechts één ingreep. Bij een seriële debulk waren bijna altijd meerdere ingrepen nodig, waarbij het aantal complicaties vaak veel hoger lag. Bovendien kwam het voor dat patiënten uiteindelijk bezweken aan de complicaties bij nog een laatste poging om de resten slijm te verwijderen.

 

 

vul een zoekterm in en druk op enter om de gehele website te doorzoeken.

Heeft u vragen over pmp?

Ga dan naar de pagina 'Veel Gestelde Vragen',

of stel uw vraag direct via het contactformulier.