Kenmerken van de ziekte

 

Pseudomyxom peritonei ontwikkelt zich in zes stadia, die per patiënt kunnen verschillen.

Bij elk stadium, behalve het tweede, horen enkele kenmerkende verschijnselen.

 

Eerste stadium: pijn in de rechteronderbuik

De verschijnselen in het eerste stadium zijn meestal mild. In het begin voelt men alleen pijn in de rechteronderbuik. Soms gaat deze pijn gepaard met koorts. Dit is het moment waarop de opgezwollen blindedarm openbarst en het slijm en de tumorcellen zich in de buik verspreiden. Deze verschijnselen zijn precies hetzelfde als die van een milde blindedarmontsteking.

Tweede stadium: geen specifieke verschijnselen

Hierna volgt er een periode waarin het slijm zich langzaam vermenigvuldigt en over de buik verspreidt. Hier voelt men weinig van, er zijn geen specifieke verschijnselen. Als er in dit stadium een echo of CT-scan wordt gemaakt van de buik, wordt dit slijm vaak gezien en wordt de patiënt doorverwezen naar een ziekenhuis, waar nader onderzoek zal plaatsvinden.

Derde stadium: steeds dikkere buik

Na deze verschijnselloze periode zal de buik wat dikker worden. Deze steeds dikker wordende buik heet een slijmbuik. Veel patiënten zullen denken dat zijzelf dikker worden en zullen proberen af te vallen door te diëten of meer te sporten. Dit helpt echter weinig: met deze activiteiten neemt het gewicht wel af, maar de buikomvang niet.

Vierde stadium: navel- of liesbreuk

Als de buikomvang blijft toenemen, kan er een navelbreuk of een liesbreuk ontstaan. Het komt ook voor dat er littekenbreuken ontstaan op plekken in de buikwand die verzwakt zijn ten gevolge van eerdere operaties. Als men in dit stadium om welke reden dan ook wordt geopereerd aan de buikwand, wordt bij de operatie slijm gevonden, vaak tot verbazing van de operateur.

 

Vijfde stadium: conditieverlies en kortademigheid

Uiteindelijk kan de buik zo dik worden als bij een zwangerschap van een tweeling. Als de ziekte zich zover voortzet zullen er klachten zijn van conditieverlies en wat kortademigheid. Het slijm drukt het middenrif namelijk omhoog, waardoor de longen minder ruimte hebben zich uit te zetten.

Zesde stadium: minder kunnen eten

In een nog verder stadium komen de buikorganen in de verdrukking en zijn er vaak passageproblemen van de darm, waardoor mensen minder kunnen eten. Zij zullen dan vermageren, terwijl de buik nog altijd dikker wordt. Als men pas nu naar de arts gaat, zal op een echo en een CT-scan veel vocht in de buik worden gezien.

Nogal eens wordt er in deze situatie gedacht aan eierstokkanker bij de vrouw en uitgezaaide dikkedarmkanker bij de man. Beide laatstgenoemde ziektes hebben de naam ongeneeslijk te zijn, terwijl het pseudomyxom peritonei in dit stadium wel te behandelen is.

 

vul een zoekterm in en druk op enter om de gehele website te doorzoeken.

Heeft u vragen over pmp?

Ga dan naar de pagina 'Veel Gestelde Vragen',

of stel uw vraag direct via het contactformulier.