Ga naar de vraag en antwoord pagina...

Is deze ziekte erfelijk?

Nee, PMP is geen ziekte die je binnen families terug ziet komen.

Is een behandeling met alleen chemotherapie mogelijk bij PMP?

PMP wordt vrijwel altijd behandeld met een HIPEC. Uitsluitend systemische chemotherapie wordt ongeschikt geacht voor patiënten met PMP.

Hoe kan ik in contact komen met andere PMP patiënten?

Dat kan via deze site. Ook kunt u uw arts of nurse-practioner vragen om telefoonnummers van andere patiënten die met u in contact zouden willen komen.

Hoe zit het met wachtlijsten?

Wachttijden voor een HIPEC lopen uiteen van één tot drie maanden. Er zijn periodieke schommelingen en ook zijn er verschillen per aangesloten centrum. Neem hiervoor contact op met de betreffende ziekenhuizen.

Wat is de rol van tumormarkers?

Alleen de PMCA-varianten van PMP gaan gepaard met opgelopen tumormarkers (CEA voor de dikke darm en CA19.9 voor de dunne darm en maag). Een verhoogde tumormarker moet worden gezien als een teken dat nader onderzoek gewenst is.

Kan er niet beter een MRI-scan dan een CT-scan gemaakt worden?

Een CT-scan levert over het algemeen betere overzichten op. Zorgen over de straling zijn niet geheel onterecht, maar moeten ook niet worden overschat.

Niet al het tumorweefsel is te zien op een CT-scan.

Wat heeft zo’n scan dan nog voor zin?

Scans (CT, MRI, PET) helpen bij het herkennen, diagnosticeren en volgen van kanker, maar zijn nooit feilloos. Alleen tumoren van voldoende omvang komen in beeld. Scans helpen bij het maken van een inschatting van de verbreidingsgraad van de ziekte, voorafgaand aan het chirurgisch openen van de buik. Echter, zelfs een chirurgische inspectie van de buikholte levert nog geen zekerheid. Losse kankercellen worden aan het zicht onttrokken.

Hoe lang duurt het om te herstellen van een HIPEC-operatie?

Er zijn te veel verschillen tussen patiënten om hier in zijn algemeenheid iets over te kunnen zeggen. Herstelperiodes van een jaar of meer zijn echter niet ongewoon.

Wat kunnen overlevers doen om fit te blijven?

Ook dit verschilt per patiënt. Ter bevordering van de darmperistaltiek wordt met name intensief wandelen aanbevolen.

Zijn er dingen die ik moeten weten over voeding (na de operatie)?

Voeding is een belangrijke zorg voor alle patiënten na een HIPEC. Het kan soms lang duren voor darmen hun functie weer gaan vervullen. Opnieuw geldt dat er grote individuele verschillen bestaan tussen patiënten voor wat betreft de voedingsmiddelen die ze al dan niet kunnen verdragen tijdens de verschillende fasen van het herstelproces. Gesprekken met lotgenoten hierover kunnen soms nuttige suggesties opleveren.

Verlies ik mijn haar na een HIPEC?

Elke patiënt is uniek. Bij de meeste patiënten is sprake van lichte haaruitval, maar sommigen verliezen al het haar. In alle gevallen komt het haar weer terug.

Hoe groot is de kans dat ik een stoma krijg?

Die kans is bij PMP ongeveer 50%.

Meer vragen?

Ga dan naar het contactformulier om uw vraag te stellen aan artsen en ex-patiënten.

vul een zoekterm in en druk op enter om de gehele website te doorzoeken.

Heeft u vragen over pmp?

Ga dan naar de pagina 'Veel Gestelde Vragen',

of stel uw vraag direct via het contactformulier.